Bergsstuga på vintern
Rawkoll_someads_1200x628px_Del_3 (1).png

Så kan du sänka dina energikostnader

Erik Andersson hade jobbat med teknik i fastigheter i över 20 år när han såg ett behov på marknaden av en produkt som vem som helst kan använda för att styra sin energiförbrukning, vilket resulterade i systemet Rawkoll. Med Rawkoll kan användaren styra värme, el och andra faktorer på distans.

 

Att minska sin energiförbrukning har många fördelar, de främsta innebär lägre energikostnader samt att man besparar miljön onödig energiförbrukning.

 

Erik Andersson, är vd och grundare av Rawkoll, systemet som bland annat gör det möjligt för hus-och stugägare att minska sin energiförbrukning och energikostnad. 

 

Den största faktorn som bidrar till energiförbrukning när det kommer till ett hus eller en stuga är värme, därefter kommer pool och elbil.

 

“Det är alltid relevant att se över sin energikostnad. Det finns pengar att spara varje månad, samtidigt som du ger ett bidrag ur samhällsperspektivet. “- Erik Andersson

 

Det befintliga elnätet räcker inte till alla om alla förbrukar på maxnivå, då blir priset för elen även dyrare. Genom att se över din energikostnad och förbrukning kan du förbruka mindre energi, se till att mindre el tillverkas och minska ditt klimatavtryck. 

 

“Få vet om att man enkelt kan spara stora summor när det kommer till sin energiförbrukning. Man kan till exempel spara hela 50% av kostnaden vid laddning av elbil genom att styra vilken tid laddningen görs. ”- Erik Andersson

 

Det finns två sätt som du kan minska din energikostnad med hjälp av Rawkoll.

 

Minska din direkta energianvändning

 • För att använda mindre energi kan du exempelvis sänka temperaturen inne när din stuga inte används. Varje grad du kan minska på värmen spar 5% av din förbrukning enligt Energimyndigheten. I vår app kan du enkelt reglera detta på distans och ändringarna sker automatiskt.

 • Du kan använda ett system eller en maskin som förbrukar mindre energi.

 • Du kan även behovsstyra poster som till exempel värmekabel för inkommande vatten, vilket gör att dessa endast värms upp och är igång när de används. Detta ökar även livslängden för din utrustning.

 

Köp energi när priset är lägre

 • Elpriset är olika högt olika tider på dygnet. Med hjälp av Rawkoll kan du mäta hur du förbrukar energi för dusch, tvättmaskin, värme och laddning av elbil med mera under dygnet.

 • När du fått koll på din förbrukning kan du styra den så att den blir jämnare över dygnet, så att stora energibovar används när elen är som billigast. Till exempel så är det en god idé att inte både ladda elbilen, sätta på tvättmaskinen, diskmaskinen samt börja ställa sig och laga mat direkt när du kommer hem, det påverkar din elkostnad markant.

 

Tips till dig som hyr ut din stuga

Det finns många poster och faktorer som inverkar på din energikostnad som du kan ta kontroll över för att minska din kostnad och förbrukning.

 

 1. Behovsstyr energianvändningen
  Ska ingen befinna sig i stugan? Ställ in en lägre temperatur i appen och spara 5% per grad som du minskar ner temperaturen med. 

 2. Lär dig behovet varje säsong
  Mät energiförbrukning och se när mest energi används och hur den kan minskas. Tipsa dina gäster om att ladda bilen vid en viss tid för att spara på kostnaden. 

 3. Få larm och se status över din stuga
  I vår app ser du status över brandvarnare och andra maskiner samt att du får varningar så att du undviker läckage mm och snabbt kan ta nödvändiga åtgärder. Du ser även om dina gäster vridit upp elementen så att du kan justera värmen efter att de lämnat stugan.

 

Läs mer om Rawkoll här. 

 

Välkommen att kontakta mig så berättar jag mer om hur du kan minska din energiförbrukning

och hur Rawkoll kommer in i bilden.


 

Hälsningar,

Erik Andersson,
Vd och grundare
Rawkoll